Bra mat och kök i Sverige

Vilka är de bästa restaurangerna och köken i Sverige? Svaret beror på hur man ser på frågan. Även om det är svårt att precisera exakt vad som utgör bra svensk mat så finns det några rätter som alltid ingår i vad som kallas för svensk husmanskost. Frågar man en person från ett annat land om vad som är svensk för honom eller henne, blir svaret många gånger: ”Titta på IKEA-menyn, där finns bland annat köttbullar, gravad lax, potatis och oxjärpar”. Bra svensk husmanskost och andra komponenter som får utgöra ”svensk mat” finns det gott om i Sverige. Vi har ett rykte som säger att även om vi inte har så många ”egna” och typiska svenska rätter så håller maten överlag väldigt god kvalitet.

Lunchtradition

Svensk husmanskost går alldeles utmärkt att komma över på de flesta lunchrestauranger i Stockholm, Göteborg, Malmö och andra orter runtom i landet. På menyn kan det serveras allt från raggmunk med lingonsylt till Wallenbergare med potatismos, ärtor och gräddsås. Till skillnad från länder i södra Europa har Sverige alltid färdiga lunchmenyer, ofta med fler än 4-5 rätter att välja mellan. En lunchmeny kan kosta närmare hundralappen i storstaden och 20-25 kr mindre i förorten.

Kebab, pizza, pasta och nya asiatiska trender

Det utländska köket är en del av den svenska mattraditionen. Det har inte enbart med några generationer av invandrande turkar, italienare och greker att göra; vi har influeras i hög grad i Sverige av vad som lagas i andra länder. Kebab och pizza finns i varenda gatuhörn numera. Det italienska köket är nästan lika starkt vart man än vänder sig Europa, Sverige är knappast ett undantag.

På senare år har det asiatiska köket exploderat i Sverige. Thailändsk mat har legat i fokus, trots att rätterna ibland kan kännas lite för oljiga och kryddade. Kanske föredrar vi konstraster i vår mat?

Middag ute på krogenBra mat och Kök

Det finns gott om bra restauranger för en god middag ute på krogen. Sverige har en uppsjö av duktiga krögare med stjärnstatus. I Stockholm, Malmö och Göteborg finns flera krogar med Guide Michelin-status, så sent som för några år sedan fick flera av våra stjärnkockars kök två stjärnor tilldelade av guiden. Menyerna på sådan restauranger kostar förstås över tusenlappen, förmodligen mer om man vill ha en flaska vin till maten. En vanlig trerättersmiddag kostar någonstans mellan 250-400 kronor ute på stan idag. Det får betraktas som ett bra pris i Europa med tanke på den goda kvalitetsstandarden på det svenska köket.