Mat som är bra för tänderna

Så fort man äter eller dricker så startar en syraattack som påverkar våra tänder negativt. Genom syraattacken förlorar man tandsubstans och det blir erosion på tänderna vilket i sin tur leder till kariesangrepp och hål i tänderna. Tandkliniken pärlan – din tandläkare i Göteborg har gett oss en del tips om mat och hur det påverkar dina tänder.

Ta paus mellan målen

En av de viktigaste sakerna att tänka på är faktiskt att låta tänderna vila mellan måltiderna, då hinner nämligen saliven neutralisera syrorna som du har i munnen tills det är dags att inta nästa måltid. Med andra ord, ständigt småätande skall du låta bli.

Var noga med din kost

Tror det eller ej men det finns faktiskt mat och dryck som inte påverkar våra tänder negativt.

Din saliv är faktiskt den viktigaste faktorn för att dina tänder skall må bra, därför är mat som ökar salivproduktionen positivt är extra viktigt att äta. Bland annat är grönsaker, grovt bröd och mjölk bra för salivproduktionen.

Frukt är naturligtvis väldigt bra för vår hälsa och innehåller många vitaminer och mineraler. Men tänk på att frukt har en ganska hög syrahalt och det kan påverka våra tänder negativt. Två till tre fruktstunder om dagen är någonting som våra tänder kan klara av, men äter du mer än det så får du förmodligen en skadlig erosion på tänderna.

Te är faktiskt en väldigt bra drick för tänderna, det är inte många som vet att svart te till exempel innehåller fluor.

För mycket fettkonsumtion är inte bra för hälsan, men fett är faktiskt bra för tänderna för att den sätter sig som en tunn hinna över tänderna och skyddar mot bakterieangreppen.

Alla dricker som innehåller socker såsom läsk, juice, saft m.m. är väldigt negativt för dina tänder. Problemet med sockerhaltiga dricker är också att man dricker de under en längre tid och tar en klunk då och då, vilket gör att syraattacken mot dina tänder blir längre vilket leder till att munnen inte riktigt hinner skapa balans i Phvärdet.

Klibbig mat eller mat som fastnar i tänderna är också sådant som du bör undvika, exempel på detta är småkakor, honung och halstabletter.Tandläkare i Göteborg

Ändra matvanor och skölj munnen

Om du ständigt småäter så är det bästa att ändra dina matvanor, det krävs för att förbättra munhygienen, men tyvärr är det svårt för många att genomför en sådan stor förändring. Ett tips är att om du nu har ätit mer än vanligt en dag så är det inte svårare än att du faktiskt borstar tänderna eller sköljer munnen med vatten, på så sätt hjälper du munnen att komma i balans och undviker skador i tänderna.